facebook

Rabu, 4 Februari 2015

Resepi Roti Loaf Labu

250g tepung gandum
250g tepung high protein
1 biji telur gred B
150g puri labu
200ml susu segar sejuk
1 sk yis
2 1/2 sb molasses
Setengah sk garam
2 sb water roux
Setengah cawan kismis
75gram butter
Masukkan semua bahan basah, diikuti bahan kering ke dalam breadmaker. Jika tiada BM, uli dengan tangan seperti biasa.
Butter masukkan semasa mesin sedang menguli. Ratakan ke semua bahagian roti yg sedang diuli.
Akhir sekali masukkan kismis.
Timbang doh 100gram, canaikan nipis dan gulung, bentukkan bulat dan susun dalam loyang Pullman 19x8x8cm. Ulang susun lagi 2 biji doh 100g dan boleh tunggu doh naik.
Seterusnta bakar 170degree lebih kurang 40minit atau sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan