facebook

Rabu, 11 Februari 2015

Kek Lobak Merah dengan Krim Keju

Simply delicious carrot cake with cream cheese frosting.
Resepi 
Tepung Gandum 250 gram
Soda Bikabonat 1 sudu kecik
Baking Powder 2 sudu kecik
Garam Halus 1 sudu kecik
* Kesemua bahan diayak
Telur B 5 biji
Gula perang 200 gram
Essen vanila
Minyak Jagung 1 cawan
250g carrot sagat
1Cawan walnut/kekacang (amim guna setengah cawan almond tumbuk sendiri). Xde walnut kt rumah.
Setengah cawan kismis.
Cara2:
Pukul gula+telur sampai kembang gebu bersama sedikit esen vanila. Masukkan minyak. Kacau rata dan masukkan carrot. Masukkan bahan2 yg diayak td, kacau ratakan. Last sekali masukkan kacang (badam/walnut) dan kismis. Pukul kejap bg rata dan masukkan dlm loyang yg dah disapu butter. Bakar 170 degree 30-40minit
Bhn2 Cream cheese frosting
250ml cream cheese
125g Butter
125g Gula (amim kurangkan). Masa pukul bhn boleh tambah gula sikit2 ikut manis yg kita nak.
cuka anggur/epal/jus lemon.
Cara2:
pukul cream cheese dengan butter dulu. Tambah gula. Last masukkan cuka/jus lemon. Pukul lg sampai dpt krim yg gebu san sedap.
Belah dua kek yg dah disejukkan. Letak krim di tengah dan keliling kek. Saya hias dengan pumpkin seed je kelilig kek.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan