Bahan-bahan
1/2 pokok kobis panjang (nappa cabbage)
¼ cawan garam
Air
5-6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil gula
Segenggam udang kering (resepi asal guna seafood flavor)
3 sudu besar lada kisar (resepi ori guna chilli flakes)
1/2 batang lobak putih
½ batang lobak merah
Secekak Daun bawang
Cara-cara:
- Potong kobis bentuk 4 segi sama (aku potong +- 3x3inci. Buang terasnya.
- Lumurkan garam pada kobis yang telah dipotong tadi dalam sebuah mangkuk besar. Urut2 kobis sehingga sedikit lembut. Kemudian tambahkan air sehingga menutupi paras kobis. Tutup mangkuk tersebut. (saya buat step ni dalam bekas tertutup terus. Biarkan 2jam.
- Bilas dan keringkan kobis tadi dengan menggunakan mangkuk penapis.
- Buat pes kimchi. Memandangkan saya tak suka guna perisa tiruan, saya tumiskan (tanpa minyak) udang kering yang telah ditumbuk halus dengan cili kisar sehingga menjadi pes. Pastikan pes ni kering dan tak berair. Kemudian pes tersebut dicampur dengan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk dengan lesung. Tambah gula. Gaul rata.
- Potong lobak putih dan lobak merah secara memanjang. Kemudian potong daun bawang.
- Campurkan kesemua pes dan sayur tadi (kobis, lobak putih, lobak merah dan daun bawang). Pastikan air yang bertakung pada kobis tadi dibuang terlebih dahulu sebelum langkah ini.
- Ratakan semua bahan dengan senduk. Tekan-tekan/padatkan sayur ke bawah. Masukkan dalam bekas kaca yang kedap udara.
- Biarkan botol tersebut pada suhu bilik sehingga 4-5 hari. Proses penapaian akan berlaku. Bila dah rasa masam-masam tu dah siaplah kimchi tu.
Ni close up kimchi |
Dapat 2botol kuih raya. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan